La Nit de les Paraules Fosques

logo 1 nit paraules fosques

Una passejada per la literatura, el cinema i els videojocs de terror (por)

IMG_7559Una activitat singular a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi de Llobregat) amb motiu de la festivitat de Tots Sants (i el cada cop més present Halloween). Mitjançant l’organització, en el marc de la tertúlia El Café dels Filòsofs, d’una xerrada tematitzada (sobre la por a la mort…) acompanyada de una passejada guiada per l’interior de la biblioteca ja tancada i solitària que portarà als visitants a conèixer diferents escenaris on  “es presentaran” (lectura, projecció, dramatització…) diferents autors, personatges, moments… de la literatura, el cinema i els videojocs de terror.

  • Lloc: Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer – Sant Boi de Llobreagat (localització)
  • Data: Divendres 31 d’Octubre de 2014
  • Horari: 19:30 – 22:30h

Activitat per adults. Places limitades i inscripció prèvia.

Més informació: esdeveniments a facebook.com

———————————————————————————–

PROGRAMA

19:30h Espai de benvinguda i presentació

20:00h Tertúlia Paraules fosques, paraules de por

21:00h Recorregut pels diferents escenaris

22:30h Cloenda 

———————————————————————————–

Organitzen

Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer

www.mimesis.cat

Col·laboren

Xavier Padulles

http://rosapinyol.wordpress.com/

http://www.obrasmorales.org/

http://perekoniec.blogspot.com.es

Mitjans de comunicación

www.ensantboi.com

Radio Sant Boi

Viure Sant Boi

——————————————————————————-

IMATGES D’UNA NIT DE PARAULES FOSQUES 2014

Video obertura portes

UNES REFLEXIONS AL VOLTANT DE LA POR Humbert Ruiz

001La figura de Sócrates sovint s’ha pres com a exemple d’actitut valenta, sense por, en afrontar la seva condemna a mort (i que ell mateix ha d’executar). De la mateixa manera tots aquells que l’acusaren són exemple d’una por encara més insoportable i present que la propia mort… la por vers a la paraula de la filosofía, la por al coneixement sempre inacabat e insatisfet en si mateix.

El pensament mitologic està ple de personatges i d’escenes terrorífiques, escrabroses, cruels…  La figura de Nix (la nit) present en la mitología grega com a ésser primordial, filla del propi Kaos originari i mare de Moros (Destí), Ker (Perdició), Tànatos (Mort), Hipnos (Son), Geras (Vellessa), Oizís (Dolor), Apate (Engany), Némesis (venjança), Eris (Discòrdia), Keres (Esperits de la destrucció)… representa el paradigma de les pors humanes.

003 (2) 004 (2)

De que més tenim por?

A perdre la memoria… als gats… a les tormentes… al què diran… a volar… a les alçades… al vermell… al groc…

010 013

ELS CONTES DE LA FOSCOR Rosa Pinyol

IMG_7562

La mort i la vella

Vet aquí una vegada, el cel sap on, en algun lloc enllà del mar de les Tenebres i de la muntanya de les Delícies, hi havia un riu, a la vora del riu, un salze vell i buit, i en cada branca del salze, una faldilla esparracada i feta esquinçalls. A cada raconet i en cada arruguita de cada faldilla, un ramat de puces, i el que no m’escolti amb atenció haurà de ser el pastor d’aquest ramat de puces. I si deixa escapar una sola, totes aquestes puces li picaran fins a la mort.

Vet aquí una vegada, el cel sap on, en algun racó de món on tenia nas tothom, que hi havia una dona molt vella, molt vella molt vella, tan que era més vella que la fam al món. De tan vella gairebé no s’entenia el que deia. Però, encara que era tan vella, no se li havia passat mai pel cap que ja li tocava morir-se. En lloc d’asseure’s a esperar la mort, treballava i anava atrafegada tot el dia: a casa, al corral, a l’hort. Escombrava i cosia, li donava de menjar a les gallines i collia els tomàquets, caminava i ensopegava, però sempre s’aixecava per ocupar-se en alguna cosa i trobava alguna cosa que fer. No tenia família, però la seva porta sempre estava oberta per a qui passés per allà.

Un dia la Mort va baixar, va marcar amb una creu amb guix a la porta de casa la vella i va cridar per emportar-se-la. Quan la vella va obrir la porta, gairebé cau de l’espant.

–Vinga, anem, que és la teva hora –li va dir la Mort.

foto 4 foto 3 Però a la vella li feia tanta llàstima deixar casa seva, el bestiar i l’hort, sense que ningú que li cuidés, que va demanar a la Mort que la deixés viure una mica més, uns deu anys… cinc a mínim… només un any. És molt poc. Però la Mort, no estava en disposada a cedir més i va dir:

–Ràpid, prepara’t i ja veurem. Si no véns a bones, et portaré arrossegant.

IMG_7563

IMG_7543La vella no es va deixar persuadir i va demanar, ploriqueja, insistir, picar de peus, que li regalés una mica de temps, encara que no fos gaire. El temps suficient per trobar algú que s’ocupés de les seves coses. Però la Mort cedia. Però la insistència va ser tanta que la Mort va dir:

–Està bé, et dono tres hores.

–Ui, no en tinc prou. ¿Per què no ho deixem per a demà?

–Això no pot ser.

–Com que no pot ser! Tu ets la Mort, tu ho pots tot.

–No insisteixis, no pot ser.

–Va Mort, no siguis així!

–Bé, d’acord, tu guanyes, només un dia més. Demà tornaré a ser aquí…

–Encara t’he de demanar una altra cosa, escriu a la porta que véns demà … així estaré més tranquil·la si ho veig escrit … i no em despistaré.

La Mort, que no sol perdre el temps, ni discutint ni escrivint, va treure el guix de la bossa i a la part de dalt de la porta va escriure «demà». I se’n va anar.

foto 2L’endemà, així que va sortir el sol, la Mort ja era a casa la vella, i se la va trobar enganxada als llençols.

–Vinga, espavila, que avui vens amb mi!

–Un moment, anem a pams! Primer llegeix que vas escriure a la porta.

A la Mort no li va caldre mirar, ja sabia que hi «demà».

–Està bé! Avui no tinc temps per discutir, però compliré amb l’escrit, demà torno amb tota seguretat!

I dit això, se’n va anar.

IMG_7542

No va faltar a la seva paraula, l’endemà de bon matí va tornar a casa la vella, que encara estava al llit, calentona. I aquesta vegada tampoc no la va convèncer, perquè la vella va tornar a assenyalar la porta, on apareixia escrita la paraula «demà».

I aixó va ser durant tota la setmana: la Mort arribava a casa la vella per emportar-se-la i la vella li assenyalava el rètol de la porta i no se l’emportava. Finalment a la Mort se li va fer la broma massa pesada, així que el setè dia va dir a la vella:

–Prou, avui ja no em prens més el pèl!

Va esborrar la paraula de la porta i, amb el guix, hi va traçar una creu.

–Demà estigues preparada, vindré i no hi haurà excuses que valguin.

La Mort va marxar i la vella es va quedar amb la boca oberta, sabia que ara anava de debò i que hauria de morir ho volgués o no. Aquella nit, no va aclucar l’ull, pensant i pensant on es podia amagar perquè la Mort no la portés.

Quan es va fer de dia, la vella seguia pensant en el millor amagatall esquivar la Mort.

IMG_7541«M’amagaré al rebost, dins un pot, allà no em trobarà», es va dir la vella. Anava tant de pressa que es va ficar al primer pot que va trobar, i era ple de mel líquida. Li quedaven fora la boca, el nas i els ulls.

«Però, i si em troba aquí? Serà millor que em amagui al galliner.» I va sortir del barril de mel i se’n va anar al galliner, entre les gallines.

«Aquí sí que em trobarà, serà millor que busqui un altre lloc per amagar-me.» I va sortir una altra vegada per buscar amagatall millor. Just quan sortia del galliner, totalment coberta de plomes, que se li havien enganxat al cos ple de mel, va i arriba la Mort, que, veient aquella estranya criatura, li va entrar tal por al cos que, si tingués pell, li haurien donat suors freds. Així que va marxar d’allà de l’ensurt, i fins al dia d’avui no s’ha tornat a acostar a la casa de la vella.

IMG_7544 IMG_7545

LA FOSCOR DE DON JUAN Xavier Padullés

IMG_7524

Fragmento final de “DON JUAN O EL CONVIDADO DE PIEDRA” De MOLIÈRE 1682

ESCENA SEXTA

(La ESTATUA DEL COMENDADOR , DON JUAN y SGANARELLE)

ESTATUA DEL COMENDADOR: Deteneos, Don Juan. Me disteis palabra anoche de cenar conmigo

DON JUAN: Sí, ¿Adónde hay que ir?

ESTATUA DEL COMENDADOR: Dadme la mano

DON JUAN: Aquí está

037 036

028

ESTATUA DEL COMENDADOR: Don Juan, la persistencia en el pecado acarrea una muerte funesta, y el perdón del Cielo que se rechaza abre camino a su fulminación… !Don Juan, la persistencia en el pecado acarrea una muerte funesta, y el perdón del Cielo que se rechaza abre camino a su fulminación!

IMG_7546 IMG_7547

DON JUAN: ¡Oh, cielos! ¿Qué siento? ¡Un fuego invisible me abrasa: no puedo ya soportarlo, y todo mi cuerpo es una ardiente hoguera! ¡Ah! (Cae un rayo con estruendo entre relámpagos sobre DON JUAN. Ábrese la tierra y se lo traga, y brotan altas llamaradas del sitio por donde ha caído)

IMG_7548 IMG_7549 IMG_7550 IMG_7551 IMG_7552 IMG_7553

ESCENA SÉPTIMA

SGANARELLE: (Solo) ¡Ah, mi salario, mi salario! He aquí a todos ya satisfechos con su muerte. Cielo ofendido, leyes violadas, jóvenes seducidas, familias deshonradas, padres ultrajados, mujeres engañadas, maridos burlados: todo el mundo queda contento; el único desdichado soy yo. ¡Mi salario, mi salario, mi salario!

IMG_7554 IMG_7555

IMATGES DE LA POR recull del cinema

SEGLE XIX. El cine de terror nació junto con el mismo cine: los Hermanos Lumière grabaron en 1896 la cinta “L’arrivée d’un train à La Ciotat” (La llegada del tren). En esta película, como su nombre indica, únicamente se mostraba la llegada de un tren; sólo que, dado que el cine era un invento desconocido para la mayoría de los espectadores, éstos creían que el tren se iba a salir literalmente de la pantalla para arrollarlos; los primeros espectadores de la cinta gritaban y escapaban de la sala aterrorizados.

026 022024 025

SEGLE XX http://es.wikipedia.org/wiki/Cine_de_terror

027El cine de terror es un género cinematográfico que se caracteriza por su voluntad de provocar en el espectador sensaciones de pavor, terror, miedo, disgusto, repugnancia, horror, incomodidad o preocupación. Sus argumentos frecuentemente desarrollan la súbita intrusión en un ámbito de normalidad de alguna fuerza, evento o personaje de naturaleza maligna, a menudo de origen criminal o sobrenatural.

IMG_7558 IMG_7557

HABITACIÓ 101, la por a 1984 de G. Orwell

imagesMGGAB2PZ(final capítulo IV, Parte tercera)

En el pasillo sonaron las pesadas botas. La puerta de acero se abrió con estrépito. O’Brien entró en la celda. Detrás de él venían el oficial de cara de cera y los guardias de negros uniformes.

– Levántate – dijo O’Brien -. Ven aquí.

Winston se acercó a él. O’Brien lo cogió por los hombros con sus enormes manazas y lo miró fijamente:

– Has pensado engañarme – le dijo -. Ha sido una tontería por tu parte. Ponte más derecho y mírame a la cara.

Después de unos minutos de silencio, prosiguió en tono más suave:

– Estás mejorando. Intelectualmente estás ya casi bien del todo. Sólo fallas en lo emocional. Dime, Winston, y recuerda que no puedes mentirme; sabes muy bien que descubro todas tus mentiras. Dime: ¿cuáles son los verdaderos sentimientos que te inspira el Gran Hermano?

– Lo odio.

– ¿Lo odias? Bien. Entonces ha llegado el momento de aplicarte el último medio. Tienes que amar al Gran Hermano. No basta que le obedezcas; tienes que amarlo.

Empujó delicadamente a Winston hacia los guardias.

– Habitación 101 – dijo.

048(Capítulo V, Parte tercra)

– Me preguntaste una vez qué había en la habitación 101. Te dije que ya lo sabías. Todos lo saben. Lo que hay en la habitación 101 es lo peor del mundo.

La puerta volvió a abrirse. Entró un guardia que llevaba algo, un objeto hecho de

alambres, algo así como una caja o una cesta. La colocó sobre la mesa próxima a la puerta: a causa de la posición de O’Brien, no podía Winston ver lo que era aquello.

– Lo peor del mundo – continuó O’Brien – varía de individuo a individuo. Puede ser que le entierren vivo o morir quemado, o ahogado o de muchas otras maneras. A veces se trata de una cosa sin importancia, que ni siquiera es mortal, pero que para el individuo es lo peor del mundo.

Se había apartado un poco de modo que Winston pudo ver mejor lo que había en la mesa. Era una jaula alargada con un asa arriba para llevarla. En la parte delantera había algo que parecía una careta de esgrima con la parte cóncava hacia afuera. Aunque estaba a tres o cuatro metros de él pudo ver que la jaula se dividía a lo largo en dos departamentos y que algo se movía dentro de cada uno de ellos. Eran ratas.

– En tu caso – dijo O’Brien -, lo peor del mundo son las ratas.

Winston, en cuanto entrevió al principio la jaula, sintió un temblor premonitorio, un miedo a no sabía qué. Pero ahora, al comprender para qué – servía aquella careta de alambre, parecían deshacérsela los intestinos.

– ¡No puedes hacer eso! – gritó con voz descompuesta -. ¡Es imposible! ¡No puedes hacerme eso!

– ¿Recuerdas – dijo O’Brien – el momento de pánico que surgía repetidas veces en tus sueños? Había frente a ti un muro de negrura y en los oídos te vibraba un fuerte zumbido. Al otro lado del muro había algo terrible. Sabías que sabías lo que era, pero no te atrevías a sacarlo a tu conciencia. Pues bien, lo que había al otro lado del muro eran ratas.

– ¡O’Brien! – dijo Winston, haciendo un esfuerzo para controlar su voz. Sabes muy bien que esto no es necesario. ¿Qué quieres que diga?

O’Brien no contestó directamente. Había hablado con su característico estilo de maestro de escuela. Miró pensativo al vacío, como si estuviera dirigiéndose a un público que se encontraba detrás de Winston.

past future – El dolor no basta siempre. Hay ocasiones en que un ser humano es capaz de resistir el dolor incluso hasta bordear la muerte. Pero para todos hay algo que no puede soportarse, algo tan inaguantable que ni siquiera se puede pensar en ello. No se trata de valor ni de cobardía. Si te estás cayendo desde una gran altura, no es cobardía que te agarres a una cuerda que encuentres a tu caída. Si subes a la superficie desde el fondo de un río, no es cobardía llenar de aire los pulmones. Es sólo un instinto que no puede ser desobedecido. Lo mismo te ocurre ahora con las ratas. Para ti son lo más intolerable del mundo, constituyen una presión que no puedes resistir aunque te esfuerces en ello. Por eso las ratas te harán hacer lo que se te pide.

– Pero, ¿de qué se trata? ¿Cómo puedo hacerlo si no sé lo que es?

LA FOSCOR DIGITAL videojocs de terror

CLOENDA

054 055 057 060058 053

Anuncis

3 thoughts on “La Nit de les Paraules Fosques

  1. Retroenllaç: la nit de les paraules fosques | + i + contes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s