La pràctica filosòfica a la Universitat de Barcelona

2015/03/img_8203.jpgLa III Taula Rodona  “Els treballs i els dies: Què faig amb filosofia?”, organitzada per al Servei d’Ocupabilitat de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, va comptar amb la presencia de dos membres de la AFPC (Associació de Filosofia Pràctica de Catalunya – www.afpc.cat), Nacho Bañeras i Humbert Ruiz, que van presentar l’activitat de la AFPC així com diverses experiències on la filosofia és aplicada o es fa present en àmbits professionals no convencionals o apartats de la recerca i la docència superiors.

La Patricia Palomar, becària d’ocupabilitat, va donar la benvinguda als assistents i presentà als dos convidats de la AFPC, Nacho Bañeras i Humbert Ruiz.

La exposició del Nacho Bañeras (www.curasui.es) girà al voltant de la seva visió del’ acompanyament filosòfic personal, o en paraules “Els filòsofs, professionalment, hem fet una passa enrere. Hem abandonat per altres disciplines aspectes consubstancials de la nostra manera de fer i sentir i hem claudicat, massa ràpid, sense rumiar les immenses possibilitats que ara, més que mai, quan manca un fonament, s’obren. Quan no hi ha res que permeti fer senzilla la tasca de decidir o actuar és quan el pensament, la reflexió i el diàleg esdevenen cabdals. De nou, per tant, filosofia i present han de tornar a agafar-se de la mà i passar de la passivitat a l’activitat, de la mobilitat obligada i passiva a l’acció activa, conscient i responsable.

bdd328_06c382a1dc704f16832634839b2d5e7a_jpeg_srz_p_333_258_75_22_0_50_1_20_0La filosofia com a θεραπεία (therapeia) pot convertir-se en un nou àmbit de reflexió i un territori per al descobriment i la maduració personal. Una eina més per a oferir en aquest marc de desorientació. Cal, per tant, una tasca de reivindicació, delimitació i conceptualització que permeti concebre-la com un camí per a realizar.”

Les aportacions de l’Humbert Ruiz (www.mmesis.cat) van anar encaminades a exposar diverses experiències on la filosofía i l’ètica es filtren dins de l’assessorament filosòfic a organitzacions, la gestió cultural i la producció artistica.

La escala de Wittgenstein… El Tractatus materialitzat en alló que Ludwig Wittgenstein  diu que és, una escala.

IMG_4184        IMG_4103

6.54 My propositions are elucidatory in this way: he who understands me finally recognizes them as senseless, when he has climbed out through them, on them, over them. (He must so to speak throw away the ladder, after he has climbed up on it.)

He must transcend these propositions, and then he will see the world aright.

IMG_4183

Exposada als jardins del Centre d’Art Can Castells de Sant Boi de Llobregat des del 2013.

https://cancastellscentredart.wordpress.com/

– Les formes de l’aigua… Instal·lació àudio-visual a La Saleta de Can Castells Centre d’Art. Un espai de sensació, observació i reflexió al voltant de la mística, la ciencia, la geopolítica i la estètica de l’element fonamental de la vida: l’aigua.

IMG_6323         IMG_5780

IMG_5776Post de l’esdeveniment: LES FORMES DE L’AIGUA

Per a més información sobre l’esdeveniment i actes relacionats https://cancastellscentredart.wordpress.com/?s=aigua

– Codi Ètic de Sant Boi de Llobregat… Dinamització de grups de debat dins del procés de desplegament del Codi Ètic de Sant Boi de Llobregat. Post DEBATS ÈTICS

Torn de preguntes i debat amb els assistents. Diverses qüestions van suscitar cert debat, com la relació o contacte entre l’assessorament filosòfic i la salut mental, la necessitat de nous llenguatges per a la tasca de la filosofia, quines relacions es poden establir entre la filosofia acadèmico – institucional i la filosofia de carrer o privada, la distinció entr persones físiques i persones jurídiques…

Com a cloenda, i recordant que “el producte no està predefinit (ni necessariament és un objecte) és en tot cas, una relació” la Dr. Begoña Román va agrair als convidats la seva presència a la Taula Rodona i emplaçà a tots els assistents a participar en altres xerrades així com a formular altres propostes d’activitats o continguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s