Eduard Toda i la Tomba de Sennedjem TT1 – Museu Victor Balaguer VNG 13/1/2017

Eduard Toda i la tomba de Sennedjem

La col·lecció egípcia del Museu Balaguer és la primera que es va constituir a Catalunya, fruit de la donació que l’any 1886 realitzà Eduard Toda i Güell (1855-1941), diplomàtic, escriptor i estret col·laborador de Víctor Balaguer en el moviment de la Renaixença.

IMG_6458L’any 1884 Eduard Toda arribà a Egipte, on ocupà el càrrec de Cònsol General d’Espanya a El Caire fins a l’any 1886. Al país dels faraons conegué al francès Gaston Maspero, aleshores Director del Museu Egipci del Caire i Director del Servei d’Antiguitats, amb qui participà en diferents viatges i expedicions arqueològiques que inspeccionaven l’estat dels monuments i les obres d’excavació i conservació.

Un beduí de Gurnah, Salam Abu Duhi, acudí a aquests dos egiptòlegs que voltaven per Luxor i donà la notícia que s’havia descobert una tomba encara intacta. La tomba va ser descoberta l’1 de febrer de 1886 i Eduard Toda juntament amb l’egiptòleg francès Gaston Maspero, serà qui s’encarregà d’inventariar i publicar els resultats del descobriment.

Els objectes de la col·lecció egipcia Eduard Toda 

IMG_6464

La Sala Egípcia del museu exposa la pràctica totalitat de la col·lecció que Toda va portar d’Egipte. La peça més significativa és la petita mòmia d’un infant de cinc anys, de l’Època Baixa i procedent de Tebes, anomenada popularment Nesi. Es tracta de la primera mòmia que arribà a un museu català, i una de les cinc úniques mòmies que es conserven actualment en els museus de Catalunya.

039_Biblioteca_Museu_Víctor_Balaguer,_sala_Egípcia,_mòmia_NesiTres objectes procedeixen de la tomba de Sennedjem: un crani, un bastó i un plat amb 22 fruits secs.

La tomba de Sennedjem TT1 està localitzada a la necròpolis de Deir al-Madinah, una vila de treballadors de l’Antic Egiptea l’oest de Luxor, antiga Tebes.

Anomenada també Vall dels Artesans perquè la majoria de les tombes d’aquesta necròpolis són d’obrers i mestres artesans que treballaven a la industria de la arquitectura i arts funeraries (pintors, constructors, ceramistes, fusters…) La resta d’objectes de la tomba estan dispersats per diferents museus del món. (Tesi doctoral de Marta Saura i Santjaume  01.MSS_INTRODUCCIO_GENERAL)

Visita virtual a la Tomba de Sennedjem

https://describingegypt.com/tours/sennedjem/overview_deir_el_madina/0/0/112

Completen la col·lecció uixebtis, amulets, peces de vestir, llànties d’oli, màscares funeràries i parts de sarcòfag, entre d’altres i on hi destaquen els calcs egipcis que es guarden a les reserves.

 

 

Anuncis